leuke vaderdag tips
vaderdag gedichtjes
vaderdag versjes

vaderdag cadeaus - kaarten
leuke vaderdag cadeautjes
vaderdag kaarten

vaderdag plaatjes
vaderdag kinderplaatjes
vaderdag plaatjes
vaderdag feest plaatjes

vaderdag oorkondes
leuk
lief
mooi

vaderdag knutsels
boekenlegger
deurhanger
diploma
fotolijstje
hartje
kaart
medaille

vaderdag kleurplaten
cadeau van zoon
cadeau voor pappa
de beste vader
leuk cadeau voor pappa
met pappa op stap
mijn vader is kampioen
stropdas voor pappa
vandaag is het vaderdag
voor de allerliefste pappa
voor de liefste pappa
voor pappa
voor vaderdag
Hoe is vaderdag ontstaan.

Vaderdag wordt in Nederland gevierd op de derde zondag in juni. Alle vaders hebben hun dag te danken aan een Amerikaanse dame, Sonora Smart Dodd. Sonora had een geweldige vader die in zijn eentje het gezin met jonge kinderen draaiende hield nadat zijn vrouw overleed bij de geboorte van hun zesde kind. Eenmaal volwassen besefte Sonora wat een buitengewone prestatie dit was geweest in een tijd waarin mannen zich over het algemeen niet bemoeiden met de opvoeding van hun kinderen. Toen ze hoorde van een dag speciaal voor moeders (Moederdag) vond ze dat ook vaders een speciale dag verdienden. Ze wilde met deze dag haar eigen vader eren maar tegelijkertijd ook andere vaders inspireren om zich meer met de opvoeding van hun kinderen te bemoeien.

De eerste min of meer officiŽle Vaderdag vond plaats in het Amerikaanse Spokane op 19 juni 1910. (Sonoraís vader was in juni geboren) Vaderdag kende niet zoín flitsende start als Moederdag. Pas in 1972 werd Vaderdag in Amerika een officiŽle feestdag. In Nederland vierden kinderen toen al een tijdje Vaderdag, eerst in oktober maar tenslotte in juni.

In veel landen wordt Vaderdag op de derde zondag in juni gevierd maar net als met de viering van Moederdag, hebben sommige landen een andere datum gekozen. Vaderdag wordt in BelgiŽ gevierd op de tweede zondag in juni. Duitse kinderen zetten hun vader in het zonnetje met Hemelvaart, Zwitserse pappaís worden blij gemaakt op de eerste zondag in juni, Noorse en Zweedse pappaís krijgen ontbijt op bed op de tweede zondag in november.


home
© feestjes.net, hoe is vaderdag ontstaan