|
Welke symbolen hebben met Pasen te maken en wat is hun betekenis.
Buxus: Buxus op zich heeft weinig met Pasen te maken maar een buxustakje is het symbool voor een palmtak. De palmtak heeft vooral met Palmpasen te maken. In de christelijke kerk wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. De inwoners van Jeruzalem haalden hem binnen als een echte koning en legden palmtakken op de weg. Nu worden tijdens Palmzondag buxustakjes gezegend. Katholieken steken de gezegende takjes achter een kruisbeeld. Op Aswoensdag (bijna een jaar later dus) wordt het takje verbrandt en met de as wordt een zgn. askruisje op het voorhoofd gemaakt.
Paaslam: Waarom staan er van die leuke paas-boterlammetjes bij de paasbrunch? Jezus wordt wel het ‘paaslam’ genoemd. De zonden van de mens werden weggenomen door zijn dood aan het kruis (op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen). Daarnaast waren het Joodse Pesach en het christelijk Pasen in de beginjaren sterk met elkaar verbonden. Tijdens de Pesach werden lammetjes geofferd. Maar vooral, welk dier geeft beter de lente weer dan een huppelend lammetje in de wei?
Paasvuur: Het paasvuur is van ver voor de christelijke geschiedenis. Onze heidense voorouders stookten grote vuren om de demonen, die zo talrijk waren in de donkere wintermaanden, te verjagen. Daarnaast is vuur een teken van licht, de dagen werden weer langer, de lente begint!
|
 |
 |
Paaskuiken: Je komt ze overal tegen rond de paastijd, schattige kuikentjes. Van een ei naar een lief kuikentje is natuurlijk maar een heel klein stapje. Ze staan voor de lente, een nieuw begin!
Paashaas: De Paashaas verstopt de paaseieren dat weten we allemaal. Hoe de haas één van de symbolen werd van Pasen weten we eigenlijk niet zo goed. Er bestond een heidense godin die soms de gedaante van een haas aannam en ze werd vooral vereerd in de lente. Of dit de reden is voor al die rond huppelende paashazen? Misschien is de verklaring veel eenvoudiger. Het gaat om vruchtbaarheid, onze heidense verre voorouders wilden een rijke oogst. Welk dier kan beter staan voor vruchtbaarheid dan een haas.
Paasei: Eieren staan voor het begin van een nieuw leven en opstanding, alles waar het in de Paastijd om draait. Onze heidense voorouders stopten eieren in de grond om deze vruchtbaar te maken. Stopte je versierde eieren in de grond dan was dit nog beter! De paashaas heeft misschien wel dit werkje van onze verre opa’s en oma’s overgenomen.
Paasklokken: Katholieke kinderen mogen ook zoeken naar mooi versierde eieren alleen zijn deze niet verstopt door de paashaas maar door de paasklokken. Op ‘Stille zaterdag’, de zaterdag voor Pasen luiden de klokken in de kerk niet. De klokken zijn onderweg naar Rome om paaseieren te halen die ze daarna verstoppen in de tuin. Overigens is dit maar in een klein deel van Nederland gebruikelijk.
|
 |
|